top of page
Search

Što je mantra AUM i zašto ju intoniramo u sklopu sata joge?

Na većini satova joge prakticira se intoniranje mantre aum/om. No, da li znaš zašto se to radi, čemu služi i odakle dolazi ta praksa? Koje je značenje te mantre? U ovom blogu potrudit ću se dati odgovore na ova pitanja.


Mantra AUM / OM / 🕉 .

Sve u prirodi sastavljeno je od molekula, bez obzira da li mi neku supstancu/tvar vidimo ili ne. Svaka molekula sastavljena je od atoma. Svaki atom sastavljen je od jezgre i omotača. U jezgri su neutroni i protoni, a oko jezgre kreću se elektroni. Logično je zaključiti da svaki atom zbog toga ima svoju vibraciju jer je zapravo neprestano u kretanju (što se prostim okom ne može vidjeti). To znači da se sve u prirodi konstantno kreće, konstantno VIBRIRA. Naše tijelo skup je svih vibracija naših stanica- zato često koristimo izraz : 'nismo/jesmo na istoj frekvenciji/valnoj duljini' ili 'ovo mi je zavibriralo', 's ovim rezoniram'... I zato nam na primjer neki zvuk (glazba, nečiji glas) odgovara, a neki ne. Ovisno o tome kako naš sustav i čitavo naše energetsko polje rezonira s tim zvukom. Neki nas zvukovi harmoniziraju, a neki uznemire. Svaka riječ, kao i svaki ton, ima svoju vibraciju i samim time utječe na naše stanje uma i cijelo biće. Svaka riječ u nama budi određeni osjećaj. Nije isto da li čuješ riječ nasilje, hrapavo, nježnost, ljubav, cvijet, matematika, kamen, krevet, jabuka, zar ne? :) Da li i riječ aum u tebi pobuđuje neke asocijacije ili uspomene slične onima kada čuješ ili izgovoriš gore navedene riječi?

Sve u prirodi je u konstantnom kretanju i time ima svoju vibraciju.

Što je mantra?

Riječ mantra dolazi od dvije sanskrtske riječi: MANAS= um TRA = alat. I u prijevodu znači alat kojim kontroliramo um. Mantra je alat kojim kontroliramo um na način da ponavljamo određenu riječ ili zvuk, mentalno ili na glas. Postoji puno različitih mantri koje daju različite učinke na naš um. Doslovce, mantra je ono što si učestalo ponavljaš. Ako na primjer svako jutro ponavljaš 'ne da mi se' , 'strah me', 'boli me', 'teško mi je' - ovo su mantre koje kreiraju tvoju stvarnost jednakim intenzitetom kao kad ponavljaš svako jutro 'hvala što sam živ/a', 'veseli me novi dan i nove prilike', 'danas je divan dan', 'hvala što dišem', 'hvala što imam sve što trebam' itd. Mantre mogu biti različite dužine i efekta, a postoje univerzalne snažne mantre i osobne guru mantre. Jedna od najmoćnijih mantri je mantra AUM.


MANTRA AUM

AUM simbolizira čitav svemir, cijelu kreaciju, to je zvuk postanka svemira i u sebi sadrži sve ostale zvukove i vibracije. AUM ima svojstvo širenja (kao i svemir) i aum aktivira širenje.

Ponavljanje mantre AUM omogućuje nam prelazak iz nižih u viša stanja svijesti; iz fizičkog prema suptilnijem. Na taj način mijenjamo svoju vibraciju, učimo, širimo svijest, rastemo, iscjeljujemo i napredujemo na putu samospoznaje. Mantra AUM, često napisana i kao OM, sastoji se od četiri dijela, četiri stanja svijesti: A U M tišina. Ovdje možete vidjeti i simbol za mantru AUM iz sanskrta. A = zemlja, prošlost, tamas, fizičko U= svemir, sadašnjost, rajas, suptilno M= šire od svemira, budućnost, satva, kauzalno

1=A = budno stanje svijesti 3=U = san , sanjarenje 2=M = besani san 4= iluzija 5= transcendentalno stanje svijesti


Ponavljanje mantre AUM pomaže u poboljšanju koncentracije i pamćenja, te vraća ravnotežu uma i energije pojedinca. Redovita meditacija na AUM smiruje i opušta um i tijelo snižava krvni tlak i pomaže u održavanju zdravog ritmičnog otkucaja srca.

Intoniranjem AUM na početku ili kraju sata ili vježbe obraćamo se božanskom unutar svakoga od nas. Rađeno je više znanstvenih istraživanja o tome koje točno efekte na mozak ima ponavljanje mantre AUM i ustanovljeno je da se moždani valovi ustabile, kao i disanje, što omogućuje relaksaciju i osjećaj smirenosti. Također je znanstveno potvrđeno da ponavljanje mantre AUM pomaže u liječenju depresivnih stanja i epilepsije, visokog krvnog tlaka, razine stresa... Intoniranje AUM-a nije sušto izgovaranje riječi, već je više poput stvaranja vibracije. Najviše nam je od koristi kada uz intoniranje povežemo svijest s osjećajem ili asocijacijom na bezgraničnost i vječnu ekspanziju svemira. Prilikom ponavljanja mantre AUM zamisli da si ocean i kako se sve rijeke svijeta slijevaju u tebe. Na radionicama grlene čakre često koristimo tehniku kontinuiranog zajedničkog intoniranja mantre AUM kroz vremenski period od barem 10 minuta. Ovom tehnikom svi koji sudjeluju mogu puno jasnije i snažnije osjetiti učinak koji AUM ima na um i tijelo i puno dublje ući u meditativno stanje svijesti. Kako bi naučili i iskusili više o benefitima meditacije i mantre AUM za vas pripremamo online tečaj meditacije koji će vas provesti kroz tehniku, značenja, dati jasnoću i odgovore na vaša pitanja.

Veselimo se stvaranju prekrasnog i podržavajućeg ozračja i vibracije na svakom našem satu uz intoniranje mantre AUM! Umiri um i svjesno ostvari povišena stanja svijesti ponavljajući mantru AUM.





87 views0 comments

Comentarios


bottom of page