top of page
Search

JOGIJSKA PREHRANA

Sve što trebate na početku svojeg putovanja prema samospoznaji znati o tome kako prehrana može unaprijediti, podržati i olakšati vašu jogijsku praksu, probavu, zdravlje i osobni razvoj.


Ajurveda je znanost o životu koja je sestrinska znanost jogi (i đotišu). Prema jogi i ajurvedi sve što postoji u prirodi ima 3 kvalitete :

Satva - rajas /rađas/ - tamas.


Svježe cjelovite namirnice stvaraju mir i jasnoću.

Kada pričamo o hrani, ove tri kvalitete nam govore slijedeće:

1.satvična hrana je čista, bogata nutrijentima, lagana za probaviti, hrana koja stvara mir, jasnoću i kreativnost, hrana koja otklanja blokade i pomaže na duhovnom putu. To su svježe cjelovite namirnice: voće , povrće, žitarice, grahorice, orašasti plodovi i sjemenke.

Slatkasti okusi.

2.rađastična hrana je aktivirajuća/stimulirajuća hrana, sva hrana koju pojedemo na brzinu, hrana koja može poremetiti proces probave, hrana koja ima stimulirajući efekt , no nakon što ju probavimo nas čini umornima, hrana koja unosi nemir i može poticati agresiju. To je gorka, kisela, suha, slana, ljuta hrana; luk, češnjak, kava, kakao, jaja.

3.tamastična hrana je teško/sporo probavljiva, brzo kvarljiva hrana, hrana koja nam stvara osjećaj težine i tromosti, pržena ili stara hrana, hrana koja blokira duhovni razvoj. To su namirnice životinjskog porijekla (meso, mesno, mlijeko, mliječno, sir).


*U većini ajurvedskih knjiga možete naći da je svježe kravlje mlijeko satvična hrana. Razlog tome je što se te knjige vode idealnim uvjetima i situacijom gdje je jedan čovjek pio mlijeko jedne krave koju je štovao kao majku. U suprotnom kvalitete su drugačije, a kad pričamo o mlijeku i mliječnim proizvodima koji nam se nude u dućanima , te se namirnice definitivno vode kao tamastične i kancerogene kao što je i potvrdila velika svjetska studija o nutricionizmu 'The China Study' iz 2005. godine.


Namirnice životinjskog porijekla zakiseljuju organizam. Zakiseljeni organizam ima slab imunitet, podložan je upalama i bolestima.

Namirnice biljnog porijekla alkaliziraju organizam.


A što vi konzumirate na dnevnoj/tjednoj/mjesečnoj bazi?


Ispišite sve obroke koje ste imali u posljednjih 24 sata / zadnjih par dana. Promotrite u koju kategoriju bi ono što i kako ste danas konzumirali spadalo. Zapišite promatranja.

Što već danas možete poduzeti da bi se hranili više satvično?

Koliko hrane vam uistinu treba? Kakva hrana?


Probavna vatra

Kako prilagoditi prehranu svojem konstitucijskom tipu?


 

Probavna vatra


Ako jedeš učestalo, stalno dodaješ ulje na vatru (pričam o probavnoj vatri). Ta vatra je zapravo ono što u jogi zovemo samana prana ili energija probave . Ovo govori da je velika količina naše cjelokupne energije tada usmjerena na probavu i - OSTAJE NAM MANJE ENERGIJE ZA SAMOISCJELJENJE, FOKUS, KONCENTRACIJU ILI BILO KOJU DRUGU AKTIVNOST! Kada pričamo osobnom razvoju i rastu, naravno da je ovaj aspekt izuzetno važan . Na unos hrane imamo priliku utjecati svaki dan. To znači da svaki dan možemo biti bliže čistoći, jasnoći, dubini našeg duhovnog putovanja i samospoznaje.

Na tom putu naravno da je važno pročistiti naše misli , intelekt i -tijelo.


Hrana koju unosimo ima utjecaj i na naše iskustvo u praksi asana i pranayame.

Hrana je tema izuzetno usko povezana s emocionalnim navezanostima, a često su neki uvriježeni koncepti ili pristupi hrani specifični za određenu regiju- na primjer na zapadu se često o hrani priča o kalorijama, dok se na istoku priča o nutritivnim vrijednostima.

Korisno je odmaknuti se od određenog stajališta i pogledati širu sliku!


Korisno je prilagoditi prehranu s ciljem optimalnog zdravlja , a ne čekati da nas bolest ili neka druga nepoželjna motivacija napokon pokrenu u pravom smjeru.


Dobro prožvakana hrana je korisna za naše fizičko tijelo (anamayakosha), a kada u konzumaciju hrane dodamo svjesnost o disanju, hranimo i naše suptilno tijelo (pranamayakosha). Ovo možemo prakticirati tako da između zalogaja svjesno prodišemo.

DOBRA PROBAVA - što se tiče dobre probave: sva hrana koja ostaje u želucu dulje od 6 sati ili u crijevima dulje od 3 dana pretvara se u TOKSINE! Ovi toksini kroz stanične membrane putuju po organizmu.



Kako prilagoditi prehranu svojem konstitucijskom tipu?


Naš je organizam kao i sve u prirodi sastavljen od 5 elemenata (zemlja, voda, vatra,zrak/vjetar, eter). Svako tijelo je sastavljeno od tih istih elemenata samo u svojem specifičnom omjeru. Nekih elemenata imamo više, nekih manje, pa zbog toga razlikujemo 3 osnovna konstitucijska tipa (doše) i njihove kombinacije :

Vata=eter+zrak/vjetar

Pitta=vatra+voda

Kapha=zemlja+voda



Prema dominaciji elemenata odnosno doša možemo prilagoditi prehranu i praksu kako bi ostvarili harmoniju.


Uvijek se vodimo pravilom da potaknemo / dodamo element koji nedostaje.


Kada je dominantna Vata doša:

Fokusiramo se na hranu koja raste ispod zemlje ili uz zemlju, kuhanu hranu, toplu, umirujuću, s dovoljno masnoća, u regularnim i konzistentnim razmacima.


Kada je dominantna Pitta doša:

Fokusiramo se na laganu, osvježavajuću, što manje začinjenu hranu, škrobastu, kuhanu, ne prženu i pečenu , lagane čajeve, hranu koja hladi i umiruje.


Kada je dominantna Kapha doša:

Fokusiramo se na 1-2 obroka dnevno bez međuobroka, laganiju hranu, toplu i suhu, sa što manje masnoća, pečenu, grill, smanjimo vodenastu komponentu i parenje. Poželjni su začini u prehrani.





Detoks


Što se tiče povremenog detoksa, prema ajurvedi, najbolje vrijeme za detoks je promjena godišnjih doba, posebice kad ulazimo u proljeće, kad temperature rastu, kao i kad ulazimo u jesen.

Upravo u ovo vrijeme je najbolje isplanirati svoj detoks koji ne mora biti ništa komplicirano niti naporno, već može izgledati vrlo jednostavno. Ajurveda nam preporučuje detoks od tri dana uz khichari-toplo varivo. Khichari

50g basmati riže

50g mung dahl (/žuta leća)

300 ml vode

1/3 žličice kurkume

1 žličica svježe naribanog đumbira

1 mrkva, oguljena i narezana na kriškice

sol i papar

malo limunovog soka i šaka svježeg lista korijandra

1 žličica kokosovog (ili suncokretovog) ulja

prema želji još dodajte 1/4 žličice garam masale

PRIPREMA: Namočite dahl barem 2 sata u hladnoj vodi, procijedite. Ovo sprečava napuhavanje i omogućuje bolju probavu.

Dobro operite rižu i dahl i stavite kuhati u vodu. Dodajte kurkumu, đumbir, papar , garam masalu i povrće po želji (mrkva/korabica/batat/tikvica…). Pustite neka se sve zajedno lagano kuha dok povrće ne omekša. Žitarice neka budu dobro kuhane. Po ukusu dodajte par kapi limunovog soka i nasjecakno lišće korijandra. Jedan od načina da održivo prakticiramo detoks, odnosno dajemo organizmu vremena da umjesto na probavu energiju uloži u samoiscjeljenje, jest takozvani 'intermittent fasting' odnosno, da nakon 18h prvog do 8 ili 10h ujutro idućeg dana ne jedemo ništa. Treća opcija jest da uvedemo jedan dan u tjednu kada jedemo samo jednostavno varivo (može khichari). Tako možemo odlučiti da na primjer petkom imamo samo dva obroka sa tim istim varivom i na taj način također omogućujemo našem tijelu bolju probavu i zdraviju funkciju organa. U Anatura holističkom centru nudimo vam izradu OSOBNOG PLANA PREHRANE. Osobni plan prehrane služi Vam za detaljniju analizu upravo Vašeg konstitucijskog tipa i prilagodbu prehrane i navika na optimalan način za Vas i Vaše zdravlje. Za više informacija obratite nam se s povjerenjem.


130 views0 comments

Commenti


bottom of page