top of page
Search
anatura469

Ajurveda i konstitucijski tipovi

Ajurveda jest znanost o životu. Govori nam o tri osnovna konstitucijska tipa.



Ajurveda je drevna znanost koja nas uči kako postići i održati harmoniju u nama. Sve u prirodi sačinjeno je od 5 osnovnih elemenata: zemlja, voda, vatra, vjetar (zrak) i eter. Također i naše biće ima svih 5 elemenata, no svatko od nas ima drugačiji omjer. Ovaj omjer određuje koji konstitucijski tip (dosha) će biti dominantan.


“Svatko od nas je jedinstven s obzirom na omjer osnovnih elemenata u sebi. Ovaj omjer određuje našu najzastupljeniju karakteristiku (doshu).”

Tri su glavna konstitucijska tipa: vata, pitta i kapha. Vatu karakterizira vjetar i eter. Promjenjiva je, kreativna, puna ideja i planova, nestabilna, hladna i suha. Pittu karakterizira vatra i voda. Odlučna je, impulzivna, brza, pokretljiva, emocionalna, eksplozivna, energična, masna i topla. Kaphu karakterizira zemlja i voda. Spora je, dobar promatrač, inertna, teška, hladna, vlažna.



Svatko ima sve 3 doshe


Korisno je znati koja je dosha dominantna, a koja najmanje zastupljena kako bi znali na koje načine i u koje godišnje doba da podržimo naš sustav u svrhu optimalnog funkcioniranja, dobre energije, fokusa i radosnog osjećaja. (#ajurveda #dosha #konstitucija) Kroz individualna savjetovanja možemo utvrditi tvoju dominantnu došu. Kada znaš koja doša ti je najviše a koja najmanje zastupljena, možeš saznati i koje namirnice, vrsta prehrane, rituali i ostali korisni postupci te mogu najbolje podržati.


Rezerviraj svoj termin već danas.

9 views0 comments

Comments


bottom of page